Categorieën

Wooninspiratie voor een industriële woonkamer

Een industrieel interieur is gebaseerd op de fabrieksbouw van de 19e en 20e eeuw, waar veel neutrale kleuren en zware materialen werden gebruikt. Vandaag de dag zien we deze stijl nog steeds veel terug in woonkamers. Zoekt u wooninspiratie voor een nieuw interieur en bent u benieuwd naar deze woonstijl? Lees dan verder en laat u inspireren.

Kleuren die passen bij een industriële woonkamer

Kenmerkend aan een industriële woonkamer zijn de muren. De muren kunnen verschillen van beton tot baksteen. Industriële vloeren zijn veelal betonlook of een gietvloer. Ramen in een industrieel interieur zijn soms voorzien van zwart metalen kozijnen. Ook deuren met zwart metalen details passen in een industriële woonkamer. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van zwarte (metalen) accenten in meubelen.

De meest gebruikte kleuren in een industrieel interieur zijn de wat meer sobere kleuren. De basiskleuren zijn zwart, wit en grijs. Deze kleuren kunnen gecombineerd worden met een sprekende kleur zoals mosgroen, om meer sfeer in de woonkamer te brengen.

Gebruik tinten van dezelfde kleur voor harmonie in een industrieel interieur

Zorg er daarnaast voor dat de kleuren en de materialen die u gebruikt qua kleurgradatie overeenkomen. Verschillende tinten geven een gevarieerd effect, terwijl de nuancering het harmonieuze geheel bewaakt. Heeft u geen beton of bakstenen muur? Dan kunt u ervoor kiezen elementen van beton of baksteen terug te laten komen in de meubels of bijvoorbeeld in een behang met motief. De kleuren in een industrieel interieur zijn minder uitgesproken dan de materialen. Bij twijfel over het veelvoud aan kleuren geldt daarom veelal het credo: less is more. Probeer wel warmte toe te voegen aan uw industriële interieur. Dit kan door middel van warme kleuren en zachtere materialen in zitmeubelen en het karpet.

Inspiratie voor de verlichting in een industrieel interieur

In een industrieel interieur zorgt warm licht voor een mooi contrast met de stoere en matte materialen die we veel terugzien. Varieer qua verlichting met hanglampen en vloerlampen. De hanglamp zorgt voor de basisverlichting. De woonkamer wordt zo gelijkmatig verlicht zonder een overdaad aan contrast. De vormgeving van een industriële hanglamp is vaak grof met stoere details zoals haken.

Gebruik een vloerlamp of tafellamp voor sfeerverlichting in een industriële woonkamer

Voor sfeerverlichting is een vloerlamp de juiste kandidaat. Deze zorgt voor sfeerverlichting en benadrukt de knusheid van bijvoorbeeld een zithoek. Juist in een ruiger industrieel interieur zorgt een vloerlamp op de juiste plek ervoor dat het gevoel van gezelligheid en geborgenheid in de woonkamer behouden blijft. Een vloerlamp kan daarom robuust en ruw zijn qua afwerking, maar ook een tafellamp van warmere metalen als koper laten zich goed lenen.

De industriële look and feel met zwaardere materialen

De meest gebruikte materialen in een industrieel interieur zijn metaal, beton en hout. Metaal is het meest typerende materiaal voor een industriële inrichting. Vanwege het stoere uiterlijk kan metaal zowel in de muur worden verwerkt, als ter accent terugkomen in het interieur.

Beton heeft daarentegen een sombere en natuurlijke uitstraling. Het is ruw en onbewerkt. Combineer beton daarom met levende materialen en zachte stoffen om meer warmte in de woning te brengen. Denk hierbij aan het materiaal hout. Hout geeft warmte en er kan veel mee gespeeld worden omdat er veel verschillende soorten zijn.

Interieuradvies om uw woonkamer compleet te stylen in een industriële stijl

Bent u geïnspireerd geraakt door de industriële stijl en wilt u deze stijl doorvoeren in uw eigen inrichting? Met het Wiechers Wonen interieuradvies vormen we samen met u een beeld van uw persoonlijke stijl en woonwensen. Onze interieurspecialisten creëren een 3D woonadvies dat is gebaseerd op uw woonruimtes, waardoor het advies volledig is toegespitst op uw woning. Wilt u meer weten over Wiechers Wonen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Eerst meer meubel inspiratie opdoen in onze showrooms kan uiteraard ook!