Categorieën Direct naar Artifort overzicht

Artifort

Artifort staat voor “Art” en “Fortis”, oftewel duurzaam en tijdloos design. Kenmerkend aan de ontwerpen van Artifort zijn functionaliteit, comfort, design en kwaliteit.

Geschiedenis
In 2015 vierde Artifort haar 125ste verjaardag. Elk jaar vinden onze stoelen, tafels en banken hun weg naar de huizen van designliefhebbers over heel de wereld. Het begon allemaal in 1890 toen Jules Wagemans zich in Maastricht vestigde als stoffeerder. De fundamenten voor Artifort zijn gelegd door Jules Wagemans. Hij vestigde zich in 1890 in Maastricht als behanger en stoffeerder. Zijn zoon Henricus Wagemans bouwde het bedrijf uit tot een meubelfabriek. Aan het eind van de jaren twintig beschikte het inmiddels in het hele land bekende bedrijf over een toonzaal in Amsterdam.

De economische recessie van de jaren dertig dwingt H. Wagemans & Van Tuinen, zoals het meubelbedrijf destijds heette, om zich te profileren. Het ontwikkelen van een pakkende merknaam plus een beeldmerk is een begin. De meubels moeten zich vanzelfsprekend ook onderscheiden. De nadruk komt te liggen op functionaliteit, comfort en kwaliteit gecombineerd met de esthetisch verantwoorde vormgeving en innovatief gebruik van materialen. In 1928 wordt de nieuwe merknaam geïntroduceerd: Artifort. Afgeleid van het Latijnse woord "Ars", dat kunst of kunde betekent en "Fortis" dat staat voor sterk of krachtig. Ook het woord "comfort" is terug te vinden in deze merknaam.

Onverwoestbare techniek
De doorbraak komt voor Artifort als het bedrijf begin jaren dertig de Epeda-binnenvering gaat toepassen. Tot dan toe werden gras, paardenhaar en kapok als vulmaterialen gebruikt. Al dan niet in combinatie met een ijzeren springvering. Het stofferen van meubels met deze materialen was erg arbeidsintensief. De Epeda-binnenvering vormde een aantrekkelijk alternatief. Artifort wist een licentie op het Epeda-octrooi te bemachtigen. Het bijzondere aan deze binnenvering, die al werd toegepast voor matrassen en autostoelen, is dat zij slechts uit één stalen draad gevlochten is. Daarmee combineert de Epeda-binnenvering een hoog niveau van comfort met een grote duurzaamheid. Bovendien leverde destijds het toepassen van deze binnenvering een belangrijke besparing in de productietijd op.

Kho Liang Ie
Met de komst in 1958 van binnenhuisarchitect en meubelontwerper Kho Liang Ie, die esthetisch adviseur werd van Artifort, veranderde veel. Zijn vooruitziende blik, zijn grote kennis van het ontwerpvak en zijn internationale contacten waren niet alleen bepalend voor de successen in de jaren zestig en zeventig, maar hebben hun invloed tot op de dag van vandaag. Artifort en Kho Liang Ie introduceerden spraakmakende ontwerpen en samen zorgden ze ervoor dat de naam Artifort internationaal hèt merk wordt. Architecten en designliefhebbers lopen er mee weg. In 1959 trekt Kho Liang Ie de Franse vormgever Pierre Paulin aan, die nieuwe technieken en constructies introduceerde. Daarnaast ontwierp hij samen met Harry Sierman een nieuw beeldmerk voor Artifort.

Gezichtsbepalend
De ontwerpen van Paulin zijn innovatief en fris. Zijn opvallende, felgekleurde zitsculpturen baren opzien in binnen- en buitenland. Tot op de dag van vandaag bepalen ze sterk het gezicht van de Artifort-collectie. Voor de productie van deze ontwerpen werd in samenwerking met de ontwikkelingsafdeling van Artifort een nieuwe constructie-methode geïntroduceerd. Artifort ging werken met ingeschuimde metalen buisframes en elastische bekledingshoezen. In 1967 ontmoette Paulin bovendien Jack Lenor Larsen. Een gouden duo. Zij veranderde de kijk van de wereld op vormgeving. In vorm, materiaal en textiel. Nu veertig jaar later heeft Artifort exclusief voor Paulin's ontwerpen de stof Momentum weer in productie genomen.
Begin jaren zestig gaat Artifort zich meer richten op de internationale projectmarkt. De Engelse ontwerper Geoffrey Harcourt ontwerpt een uitgebreide collectie projectmeubels. De meubels blijken internationaal zeer gewild, wat ervoor zorgt dat in korte tijd een enorme groei van de omzet wordt gerealiseerd. Met de distributie van onder meer de Italiaanse Castelli-meubels breidt Artifort haar activiteiten op de projectmarkt verder uit.

Filosofie
In de daarop volgende jaren zeventig krijgt Artifort te maken met een toenemende concurrentie van buitenlandse producenten. Artiforts antwoord is opnieuw vernieuwing. Allereerst van de huisstijl, in 1970 wordt het logo geïntroduceerd dat nu nog altijd in gebruik is. Tijdloos als het merk zelf. Daarnaast weet Artifort onder de bezielende, creatieve leiding van Harry Wagemans zowel jong als gevestigd designtalent aan zich te binden. Nel Verschuuren, Bruno Ninaber van Eyben, Gijs Bakker, Jeremy Harvey, destijds jonge ontwerpers en tegenwoordig gereputeerde namen, gaan voor Artifort werken. Pierre Paulin en Geoffrey Harcourt blijven ieder jaar nieuwe meubels aan de collectie toevoegen. De vormgeving van de meubels van Artifort blijft zich onderscheiden. Iets wat de esthetisch adviseur Kho Liang Ie helaas niet meer mag meemaken, hij overlijdt op 47-jarige leeftijd in 1975. Het beleid wordt voortgezet in de jaren negentig. Artifort gaat samenwerken met ontwerpers als Jasper Morrison, Wolfgang Mezger, René Holten en Jan Pesman, wat resulteert in spraakmakende meubels, die helemaal beantwoorden aan de filosofie van de onderneming en de waarden van het merk. Design, functionaliteit en kwaliteit gaan hand in hand.

2000 en verder
In 1998 blaast de Lande Group in Schijndel nieuw leven in het merk Artifort. Er komen nieuwe fabrieken in Schijndel en het Belgische Lanaken, waar de know-how op gebied van meubel-constructie tot in perfectie wordt gecombineerd met de kunst van het stofferen. In 2007 viert Pierre Paulin zijn 60-jaar jubileum als ontwerper, waarvan 50 voor Artifort. Ter ere daarvan worden de ABCD en Le Chat geherintroduceerd in de Momentum-stof van Jack Lenor Larsen. Een combinatie die na 40 jaar weer de tongen los maakt. 2011 & 2012 staan vooral in het teken van heel veel productintroducties, onder andere de Shark, Bras en Kalm zien voor het eerst het daglicht. In 2013 brengt Artifort in samenwerking met het Italiaanse MissoniHome de Patch Knit, voor het eerst wordt de techniek van het driedimensionaal breien uit de mode toegepast op een zitmeubel. Naadloos stofferen is hiermee niet langer een utopie. In 2014 wordt designer Khodi Feiz aangesteld als Art Director om Artifort te begeleiden in de toekomst.

Waar kun je de meubels van Artifort kopen?
Het is gemakkelijk van Zwolle, Groningen, Enschede, Almelo, Assen, Emmen of Hoogeveen naar Dwingeloo (Drenthe) of Ommen (Overijssel) te rijden. Wij hebben in beide winkels een uitgebreide collectie staan van Artifort. Wilt u zeker weten of wij een bepaald model hebben staan? Schroom dan niet om even te bellen! 0521 591318 (Dwingeloo) of 0529 453933 (Ommen). Bekijk nu de collectie online of in een van onze woonwinkels

Artifort Meubelen

Weergave:

 • 5

  Aloaeetkamerstoel
  ArtifortAloa eetkamerstoel

  Aloaeetkamerstoel

  Aloa eetkamerstoel ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  Aloaeetkamerstoel kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 3

  Artifort10kortingopGeoffreyHarcourtmodellen
  Artifort10% korting op Geoffrey Harcourt modellen

  Artifort10kortingopGeoffreyHarcourtmodellen

  Artifort 10% korting op Geoffrey Harcourt modellen ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo Uitgebreide collectie Persoonlijke benadering

 • sale 6

  ArtifortAloaeetkamerstoelzonderenmetarmopruiming
  ArtifortAloa eetkamerstoel opruiming
  €2995€ 4.294

  ArtifortAloaeetkamerstoelzonderenmetarmopruiming

  Artifort Aloa eetkamerstoel zonder en met arm opruiming ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo

  € 4.294,-

  €2995

  Vestiging: Dwingeloo
  • 1 jaar garantie
  • Lichte beschadigingen kunnen voorkomen

  Boven de € 1000,-, gratis thuisbezorgd
  In Nederland, met uitzondering van de eilanden

 • sale 4

  ArtifortAloaeetstoelenOpruiming
  ArtifortAloa eetstoelen Opruiming
  €2695€ 3.604

  ArtifortAloaeetstoelenOpruiming

  Artifort Aloa eetstoelen Opruiming ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  € 3.604,-

  €2695

  Vestiging: Dwingeloo
  • 1 jaar garantie
  • Lichte beschadigingen kunnen voorkomen

  Boven de € 1000,-, gratis thuisbezorgd
  In Nederland, met uitzondering van de eilanden

 • 6

  ArtifortArrisbank
  ArtifortArris bank

  ArtifortArrisbank

  Artifort Arris bank ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortArrisbank kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 4

  ArtifortBalansbijzettafel
  ArtifortBalans bijzettafel
 • 3

  ArtifortClarioneetkamertafel
  ArtifortClarion eetkamertafel

  ArtifortClarioneetkamertafel

  ArtifortClarioneetkamertafel kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 6

  ArtifortExtenskastdressoir
  ArtifortExtens kast / dressoir

  ArtifortExtenskastdressoir

  Artifort Extens ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

 • sale 2

  ArtifortF154FauteuilOpruiming
  ArtifortF154 Fauteuil Opruiming
  €1395€ 2.580

  ArtifortF154FauteuilOpruiming

  Artifort F154 Fauteuil Opruiming ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  € 2.580,-

  €1395

  Vestiging: Dwingeloo
  • 1 jaar garantie
  • Lichte beschadigingen kunnen voorkomen

  Boven de € 1000,-, gratis thuisbezorgd
  In Nederland, met uitzondering van de eilanden

 • 2

  ArtifortF156F156draaifauteuil
  ArtifortF154 / F156 draaifauteuil

  ArtifortF156F156draaifauteuil

  Artifort F156 / F 156 draaifauteuil ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortF156F156draaifauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 4

  ArtifortF500
  ArtifortF 500

  ArtifortF500

  Artifort F 500 ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortF500 kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 5

  ArtifortF506draaifauteuil
  ArtifortF 506 draaifauteuil

  ArtifortF506draaifauteuil

  ArtifortF506draaifauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 8

  ArtifortGliderfauteuil
  ArtifortGlider fauteuil

  ArtifortGliderfauteuil

  Artifort Glider fauteuil ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortGliderfauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 9

  ArtifortLittleTulipF163eetkamerstoel
  ArtifortLittle Tulip F163 eetkamerstoel

  ArtifortLittleTulipF163eetkamerstoel

  Artifort, Little Tulip F163

  ArtifortLittleTulipF163eetkamerstoel kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • sale 4

  ArtifortMarefauteuilOpruiming
  ArtifortMare fauteuil Opruiming
  €1695€ 2.963

  ArtifortMarefauteuilOpruiming

  Artifort Mare fauteuil Opruiming ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  € 2.963,-

  €1695

  Vestiging: Dwingeloo
  • 1 jaar garantie
  • Lichte beschadigingen kunnen voorkomen

  Boven de € 1000,-, gratis thuisbezorgd
  In Nederland, met uitzondering van de eilanden

 • 8

  ArtifortMarevastrugkussenbankhoekbank
  ArtifortMare vast rugkussen bank

  ArtifortMarevastrugkussenbankhoekbank

  Artifort Mare comfortabel bank met tijdloos design. Bekijk de Mare en de andere banken van Artifort online op Wiecherswonen.nl

  ArtifortMarevastrugkussenbankhoekbank kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 3

  ArtifortMarevastrugkussenhoekbank
  ArtifortMare vast rugkussen hoekbank

  ArtifortMarevastrugkussenhoekbank

  Artifort More mare

  ArtifortMarevastrugkussenhoekbank kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 5

  ArtifortNinaeetkamerstoel
  ArtifortNina eetkamerstoel

  ArtifortNinaeetkamerstoel

  Artifort, Nina

  ArtifortNinaeetkamerstoel kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 9

  ArtifortOrangeSliceF437fauteuil
  ArtifortOrange Slice F437 fauteuil

  ArtifortOrangeSliceF437fauteuil

  Orange Slice van Artifort in leer of stof bekijk alle mogelijkheden online. Wiechers Wonen biedt een ruime collectie van Artifort.

  ArtifortOrangeSliceF437fauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 3

  ArtifortPalladioShelves
  ArtifortPalladio Shelves

  ArtifortPalladioShelves

  Artifort Palladio Shelves ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortPalladioShelves kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 5

  ArtifortSharkeetkamerstoel
  ArtifortShark eetkamerstoel

  ArtifortSharkeetkamerstoel

  Artifort Shark eetkamerstoel ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortSharkeetkamerstoel kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 6

  ArtifortSharkLoungefauteuil
  ArtifortShark Lounge fauteuil

  ArtifortSharkLoungefauteuil

  Artifort Shark Lounge fauteuil vindt u bij Wiechers Wonen. Meer weten? Bekijk de collectie online en bezoek onze showroom.

  ArtifortSharkLoungefauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 7

  Artifortsoftfacetfauteuil
  ArtifortSoft Facet fauteuil

  Artifortsoftfacetfauteuil

  Artifort soft facet fauteuil ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  Artifortsoftfacetfauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • ArtifortSoftFacetfauteuilinstof15korting
  ArtifortSoft Facet fauteuil in stof 15% korting
 • 4

  ArtifortTulipdraaifauteuil
  ArtifortTulip draaifauteuil

  ArtifortTulipdraaifauteuil

  ArtifortTulipdraaifauteuil kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 4

  ArtifortTulipMidi
  ArtifortTulip Midi fauteuil

  ArtifortTulipMidi

  Artifort Tulip Midi ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtifortTulipMidi kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 2

  ArtofortSuiteetkamerstoel
  ArtifortArtofort Suit eetkamerstoel

  ArtofortSuiteetkamerstoel

  Artofort Suit eetkamerstoel ➤ Wiechers Wonen, interieuradviseurs in Ommen en Dwingeloo ✔️Uitgebreide collectie ✔️Persoonlijke benadering

  ArtofortSuiteetkamerstoel kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!

 • 5

  RibbonArtifort
  ArtifortRibbon fauteuil

  RibbonArtifort

  RibbonArtifort kleuren en stoffen

  Dit is slechts een greep uit de Artifort collectie. Er zijn nog veel meer type stoffen en leer mogelijk.Informeer in onze winkel naar alle opties!