Categorieën

De familiegeschiedenis van Wiechers Wonen

Wiechers wonen heeft een rijke familiegeschiedenis vol betekenis. Benieuwd? U leest het hier!
  • ± 2 minuten

De familiegeschiedenis van Wiechers Wonen

Wiechers Wonen kent een rijke familiegeschiedenis. Het is een bijzondere geschiedenis vol betekenis. Wat begon als een tragisch ongeval, evolueerde tot een ongelooflijk succesverhaal van ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Reis mee door de tijd en ontdek de rijke familiegeschiedenis van Wiechers Wonen.

Een nieuwe koers

Het was een zonnige ochtend toen Opa Hilbert Wiechers zijn oude paard naar de plaatselijke smid bracht om de hoefijzers te vervangen. Nadat de hoefijzers vervangen waren, vond de smid dat Hilbert wel op het paard naar huis kon rijden. Op de terugweg lieten wat opgeschoten jongelui het paard schrikken. Het paard steigerde en opa Hilbert viel van het paard en kreeg een trap op zijn hoofd. Het was een verschrikkelijk ongeluk. Na een lang herstel in het ziekenhuis leerde opa Hilbert weer lopen. Hoewel hij zijn vermogen om te lopen terugkreeg, had het ongeluk zijn sporen nagelaten. Hij wilde zijn ouders opvolgen op de boerderij, maar hij liep voortaan met een stok dus moest iets anders gaan doen. In eerste instantie dacht hij eraan om een drogisterij te openen, maar uiteindelijk ging hij de textiel in. Hij opende zijn eigen bedrijf met onder andere ondergoed, kinderkleding, truien, overalls en nette pakken. Wat het extra bijzonder maakt is dat opa Hilbert en oma Grietje trouwden op 12 mei, terwijl de eerste winkel op 20 mei (8 dagen later) werd geopend. Hilbert en Grietje kregen vijf kinderen: twee dochters: Hilly & Femmie en drie zoons: Henk, Joop en Jan. De dochters trouwden en gingen hun eigen weg. De broers traden het familiebedrijf in.

De opening van de WoonOase

Het bedrijf ontwikkelde zich: naast textiel kwamen er ook meubelen bij. In 1972 besloot de familie om het bedrijf op te splitsen. Joop ging verder met de verkoop van kleding, Henk begon met Hema’s en Jan ging door met de meubelen. Het meubelbedrijf was zo gegroeid dat er op dat moment drie verschillende magazijnen waren. Dit was erg inefficiënt dus besloot Jan om in 1974 de melkfabriek in Dwingeloo te kopen. Naast de melkfabriek lag een weiland, een prachtige locatie voor een grote meubelzaak. Na jaren van lobbyen lukt het om een vergunning te krijgen en hier een winkel te bouwen. Door de karakteristieke puntjes op de daken, die lijken op piramides, ontstond de naam WoonOase. In 1977 werd de winkel geopend.

Uitbreiding naar Ommen

Jan Wiechers was op zoek naar nog een mooie plek voor een nieuwe winkel. Via de burgemeester van Ommen kwam Jan Wiechers terecht op het terrein van de oude grasdrogerij, gelegen aan de N48. Hierbij werd in korte tijd een tweede WoonOase gebouwd en in 1979 geopend. In 1994 namen Connie en Hilbert Wiechers de zaak over van Jan en Trijnie. Ze werkten beiden nog een tijdje mee, maar gaandeweg trokken ze zich steeds meer terug. In 2003 neemt Jan afscheid. In de jaren 2009 tot en met 2012 vindt onder leiding van Connie en Hilbert een gigantische metamorfose plaats. Beide winkels worden van binnen en van buiten verbouwd.

90 jaar Wiechers wonen

Dit jaar 2023, bestaat het bedrijf 90 jaar. Een echt mijlpaal. Wil je meer lezen over de geschiedenis van Wiechers Wonen? Ontdek onze rijke geschiedenis of bekijk onze verschillende logo’s!