

Gerard van den Berg
Zolang mensen bestaan, zijn ze geneigd tot vernieuwing en gevoelig voor veranderingen. Dat is voor de Nederlandse ontwerper Gerard van den Berg (1947) een belangrijke motivering om zijn creatieve ideeën vorm te geven en naar buiten te brengen.
Gerard van den Berg: 'Ik geniet ervan om als ontwerper mooie dingen te bedenken en die vervolgens als vakkundig vormgever te concretiseren. Daarbij is het fantastisch dat je creaties door veel verschillende mensen uit allerlei culturen worden gewaardeerd. Dat bevestigt je in het idee dat de kwaliteit van een goed ontwerp universeel is.'
Gerard van den Berg profiteert nog dagelijks van zijn jeugdervaringen. De drang naar avontuur en zijn nieuwsgierigheid naar 'het andere' bracht hem al liftend in alle uithoeken van de wereld. Zijn bagage bestond uit een rugzak, een scherp waarnemingsvermogen en een creatieve 'open mind'. In die tijd ontdekte hij de schoonheid van eenvoud en puurheid, en zijn liefde voor natuurlijke vormen en materialen, die jaren later zijn ontwerpen zouden karakteriseren.
Een andere fundamentele jeugd ervaring is zijn opleiding tot meubelmaker in het bedrijf van zijn vader.
'Ik heb daar het ambacht technisch perfect leren uitoefenen. Onder leiding van buitengewoon ervaren vakmensen kon ik daar wekenlang schaven en sleutelen aan modellen, en alle mogelijke materialen en productietechnieken uitproberen. Daardoor weet ik heel goed hoe mensen zitten en hoe een zitmeubel moet worden gemaakt. Mijn technische kennis vormt een wezenlijke bijdrage aan mijn artistieke creativiteit.'
Gerard van den Berg
Een zitmeubel van Gerard van den Berg is dan ook in alle opzichten het resultaat van ontwerpen & vormgeven: een bijzonder idee dat biedt waarvoor het bedacht is, namelijk zitcomfort. Die vanzelfsprekende combinatie van creativiteit en vakmanschap zorgt ervoor dat veel van zijn modellen, zoals de Loge, de Cheo, de Chaplin en de Longa, classics zijn en door een gevarieerd publiek worden 'bezeten' tot in de Verenigde Staten en Japan.