Categorieën

De rijke historie van Gelderland meubelen

De voorliefde van de oprichter van Gelderland voor een Scandinavisch design vormde de basis voor de designfilosofie van de fabrikant. Lees snel verder!
  • ± 4 minuten

Gelderland heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar het jaar 1936 toen Koene Oberman het bedrijf oprichtte. In de jaren vijftig zocht hij naar internationale bekendheid, dit deed hij door in zijn vliegtuig te stappen en persoonlijk langs andere bedrijven te gaan. Het was hem gelukt om internationaal te gaan, want al snel namen internationale merken de meubelen af. In de jaren daarna mochten bekende ontwerpers zoals Jan des Bouvrie en Henk Vos hun entree maken binnen Gelderland. Tot op de dag van vandaag zijn hun ontwerpen nog steeds een groot succes.

Lees in deze blog alles over de rijke historie van Gelderland die zich kenmerkt door tijdloze ontwerpen. We lichten twee klassiekers uit en we nemen u mee in de kwaliteit, duurzaamheid en comfort die Gelderland biedt.

Het begin van het design meubelmerk Gelderland

De oprichter Koene Oberman kreeg van zijn vader, een Friese houthandelaar, 200 gulden om voor zichzelf te beginnen met ondernemen. In 1936 was dat de start van de ambachtelijke meubelfabriek ‘Meubelindustrie Gelderland’. De vestigingsplaats werd een oude locomotiefloods, waarin het bedrijf uitgroeide tot een grote speler in de branche. Kort na de oorlog werd het Oberman zijn missie om uit te groeien tot een internationale speler. Hij stapte in zijn vliegtuig en ging langs allerlei landen om Gelderland te presenteren. En met succes, want al snel namen internationale spelers de Gelderland modellen in productie.

Gelderland 7610 bank: Ontwerp van Jan des Bouvrie

Rond de jaren vijftig koos Oberman ervoor om te werken met externe bekende ontwerpers. Zo maakte Jan des Bouvrie in 1969 zijn debuut met de iconische Kubusbank. Zijn ontwerp was gebaseerd, zoals de naam al doet vermoeden, op kubistische vormen. Zijn kubusbank is van doorslaggevend belang geweest voor Gelderland. Naast Jan des Bouvrie maakten meer Nederlandse bekende ontwerpers hun entree binnen Gelderland. De familie Vos met vader Henk en zijn zoons Bart en Roderick maakten ook hun meubelontwerpen binnen het merk. Daarnaast zijn Scholten & Baijings en Studio Truly Truly ook ontwerpers die samen hebben gewerkt met Gelderland. Enkele bekende ontwerpen van deze ontwerpers zijn hieronder weergegeven.

Gelderland 7405 fauteuil: Ontwerp van Scholten & Baijings

Klassieke Gelderland meubelen gaan generaties lang mee

Doordat Gelderland in 1936 is opgericht, zijn er al diverse generaties die op een Gelderland meubel hebben gezeten. Door de vele talentvolle ontwerpers die voor Gelderland een meubelstuk hebben ontworpen, zijn er ook een aantal klassiekers binnen Gelderland die we graag uitlichten. Het doel van de ontwerpers en het merk was om tijdloze meubelen te ontwerpen door gebruik te maken van lange lijnen en strakke vormgeving. Er zijn een aantal modellen van Gelderland die in de huidige tijd nog erg gewild zijn, zoals de 4800 bank en de 5770 fauteuil.

Gelderland 4800 bank door Henk Vos

De Gelderland 4800 bank bestaat dit jaar 40 jaar. Deze moderne klassieker is al sinds 1982 onderdeel van de Gelderland collectie en is ontworpen door Henk Vos. De bank is in verschillende opstellingen beschikbaar: Als hoekbank, met chaise longue of als fauteuil. De bank is te herkennen aan zijn elegante armen en bijzondere voet die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren. De 4800 is in 2021 uitgebreid met de 4850; een complete serie met een ander comfort dat zich kenmerkt door een diepere zit.

Gelderland 5770 fauteuil door Jan des Bouvrie

De 5770 fauteuil is ook een échte klassieker bij Gelderland. Het is een ontwerp van Jan des Bouvrie die zich voor de zitting liet inspireren door zijn favoriete auto: de Porsche 911. De stoel wordt gekenmerkt door het doorlopende scheve frame, waarbij de armleuningen doorlopen naar achteren op de grond. Het frame is verkrijgbaar in mat en glanzend chroom en mat zwart. Daarnaast kan er ook gekozen worden uit meerdere stoffen met een uniek hoezen systeem. Het voordeel van dit systeem is dat de hoezen gemakkelijk te reinigen zijn en verwisseld kunnen worden. De fauteuil heeft een tijdloos en speels design en om het comfort nog meer uit te breiden kan er een voetenbankje worden toegevoegd in dezelfde stijl.

Gelderland kenmerkt zich door kwaliteit, duurzaamheid en comfort

Bij Gelderland werken vakmensen die gebruik maken van hoogwaardige materialen die jarenlang meegaan. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van massief hout, staal, veren, schuim, stof en leer. Gelderland kiest niet voor massaproductie, maar voor ambachtelijk vakmanschap geproduceerd in Nederland en is daarmee één van de Dutch Design merken. Op deze manier kunt u jarenlang plezier hebben van uw meubelstuk. Mocht u uitgekeken zijn op de kleur van de stof, dan is het zelfs mogelijk om een nieuwe hoes om het meubelstuk te laten zetten.

Duurzaamheid staat ook voorop bij Gelderland en dat is voornamelijk te merken in het jarenlange gebruik van de meubelen. Sommige ontwerpen komen na tientallen jaren nog een keer terug om er een nieuwe hoes omheen te zetten of om de stof te laten reinigen. Een duurzamer concept kan bijna niet!

Ontdek de designmeubelen van Gelderland in onze showrooms!

U kunt een glimp van de collectie van Gelderland online bekijken, maar daarnaast hebben we ook twee showrooms waar u vrijwel de gehele collectie kunt bekijken. Kom langs in een van onze showrooms in Dwingeloo (Drenthe) of Ommen (Overijssel) waar we voor u klaar staan om u te voorzien van passend advies. Bij Wiechers Wonen voorzien we u graag van advies op maat en daarom kunt u een interieuradvies gesprek inplannen om verzekerd te zijn van een van onze adviseurs.