Onderhoudsinstructies Pilat & Pilat tafel

Aandacht voor onderhoud is essentieel voor het prachtige hout van Pilat&Pilat. De afwerkingen en behandelingen nog even op een rij

Olie en/of zeep

De massief houten meubelen van Pilat&Pilat worden al meer dan 20 jaar, naar keuze, afgewerkt met een zeep en/of olie. Het natuurlijke karakter van het hout blijft op deze wijze bewaard. Het onderhoud van gezeepte en geoliede tafels is essentieel om uw meubel in goede conditie te houden, maar ook eenvoudig. Door het meubel regelmatig aandacht te geven blijft het in een goede conditie. Vooral in de wintermaanden is dit erg belangrijk.

Lak

Naast de behandeling met olie en zeep biedt Pilat&Pilat een lakafwerking aan. Lakken is praktisch: het meubel is eenvoudig met een stofdoek of licht vochtige doek (niet te nat) af te nemen. Een gelakt meubel voelt anders aan dan een meubel met olie- of zeepafwerking. Door de lak verdwijnt het contact met het hout voor de gebruiker. Een eventuele beschadiging is lastiger op te lossen. Waar bij een zeep- of olieafwerking een meubel bijgewerkt kan worden zonder zichtbare sporen zal een gelakt meubel veelal geheel geschuurd en opnieuw gespoten moeten worden.

Algemene adviezen Pilat & Pilat tafels

Laat vloeistoffen niet te lang liggen en gebruik desgewenst onderzetters.

Hoe werkt zepen?

  • In de eerste plaats werkt zeep preventief. Na elke zeepbehandeling volgt een verzadiging van het oppervlak door de cocos- en sojavetten waardoor vuil en vocht minder kans hebben om in het hout door te dringen.
  • In de tweede plaats werkt de zeep ook reinigend door het vuil in de bovenste laag van het hout te verwijderen. Wanneer een gezeept meubel wordt geleverd is het reeds een aantal keren gezeept en vergt het daarna regelmatig onderhoud. Daarmee bedoelen we; zeep gerust met regelmaat. De één zeept 1x per maand, de ander elke week. Dat hangt ook af van de gezinssamenstelling en hoe intensief de tafel wordt gebruikt. Hoe vaker men zeept, hoe beter bestand tegen vlekken. En zepen kost niet meer tijd dan de tafel afnemen met een vochtige doek.

Meer informatie over van Pilat & Pilat tafels?

Bent u zoek naar een Pilat & Pilat designtafel? Bekijk ons aanbod Pilat & Pilat tafels, of kom langs in onze winkels. Vragen?

Neem contact met ons op