Categorieën

Onderhoudsinformatie

Wiechers Wonen informeert u graag zo volledig mogelijk over de eigenschappen en het onderhoud van de geleverde meubelen. (banken, fauteuils, tafels, enz)

Elk meubel heeft zijn specifieke eigenschappen en kenmerken. Deze eigenschappen en kenmerken worden vooral bepaald door het model, de uitvoering en het gebruikte materiaal. Tijdens het gebruik van het meubel zult u ongetwijfeld de eigenschappen herkennen, zoals wij dat voor u in dit magazine hebben beschreven.

Op de volgende pagina’s in dit informatiemagazine hebben wij de productinformatie voor u op een rijtje gezet.

Alle onderhoudsproducten, die in dit informatiemagazine worden genoemd om uw meubelen in optimale conditie te houden, zijn verkrijgbaar in onze beide winkels in Dwingeloo en Ommen.

Mocht u onderhoudsmiddelen willen bestellen: Klik dan hier voor de onderhoudsmiddelen. Wordt alles keurig thuisbezorgd.

Alles over zitmeubelen

Algemeen
Elk zitmeubel beschikt over eigen specifieke eigenschappen en kenmerken. Deze zijn per model en uitvoering verschillend. Als gebruiker is het belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.

Hardheidsverschillen in de zitting

Vulllingopbouw
Het zitcomfort van een zitmeubel wordt bepaald door het interieur van een zitmeubel. Dit interieur is veelal opgebouwd uit de vering, de kern en zachte vulling aan de bovenkant waarop u uiteindelijk zit.

Soorten ondervering
Veelal wordt bij één zitmeubelgroep van eenzelfde vullingopbouw voorzien. Echter kan bij bepaalde modellen voor verschillende vullingopbouw gekozen worden, zoals bv. bij hoekelementen van een hoekbankstel. In dit soort situaties wordt er een andere ondervering of kernpolyether gebruikt. Dit kan er in resulteren dat er hardheidsverschillen per zitting ontstaan, wat een normale eigenschap is.

Zitcomfort door vering
Bij bepaalde soorten vering, zoals singelband, zakt bij het zitten de zitting dieper in dan bij een zitmeubel waarin bijvoorbeeld spiraalvering No-Sag genaamd, of veringslijsten zijn gebruikt. Dit betekent dat het zitcomfort mede bepaald wordt door de gebruikte veringsconstructie in het zitmeubel.

Hardheidsverschillen door gebruik
Ook kunnen er hardheidsverschillen in de zittingen onderling ontstaan door het gebruik. De hardheid van nieuwe zitmeubelen neemt door het gebruik iets af, waardoor de zitting zachter wordt. Dit proces ondergaat elk nieuw zitmeubel en wordt ‘inzitten’ genoemd. Dit is een normale eigenschap.

Nonchalant effect
Vulling en vering kunnen bij aanschaf onderling van hardheid variëren maar passen zich in de beginfase na aanschaf aan. Ze lopen 15 ? 20% in stramheid terug, om hierna redelijk constant te blijven. Het is dan ook van belang om in de beginfase na aanschaf alle zitplaatsen gelijkmatig te gebruiken.
Een nieuw zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra u het meubel eenmaal korte tijd in gebruik heeft, zal er meer plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de bekleding zelf, zullen ook de vullingen en de vering in uw meubel zich in stugheid aanpassen, waardoor u van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen.
De hoogwaardige elastische materialen zijn zo ontwikkeld dat zij zich vrij langzaam en behoedzaam aan uw lichaam gaan aanpassen. Naargelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht zal de aanpassingsduur gemiddeld 3 tot 6 maanden vergen. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel.

Verpakkingsindrukken
Vaak worden lederen bankstellen in het buitenland vervaardigd en voor transport goed verpakt om beschadigingen aan het meubel te voorkomen. Nadat de verpakking verwijderd is dienen de kussens opgeschud en opgeklopt te worden. Het kan zijn dat op sommige plaatsen ‘indrukken‘ in het bankstel voorkomen, deze herstellen zich vanzelf.

Alles over leder

Algemeen
Door te kiezen voor leder als meubelbekleding kiest u voor een schitterend natuurproduct. Het is duurzaam, heeft stijl en is vaak gemakkelijk in onderhoud.

Natuurkenmerken
Voor meubelleder worden de mooiste huiden gebruikt, maar desondanks kan het voorkomen dat u natuurkenmerken, zoals littekens van insectenbeten, doorn- of prikkeldraadschrammen en hoornstoten in uw zitmeubel terugvindt. In de mooiste huiden komen nerf- en structuurverschillen en groeiplooien voor. Dit zijn specifieke kenmerken van echt leder, waardoor het zich juist van de synthetische imitaties onderscheidt.
De natuurkenmerken ontstaan veelal tijdens het leven van het dier en blijven ook na het looien van het leder zichtbaar. Vooral bij leder dat niet wordt voorzien van een extra verflaag zijn de natuurkenmerken duidelijk zichtbaar, zoals bij vol-aniline-, saddle- of geolied leder.

Plooivorming
Een nieuw lederen zitmeubel is in het begin nog strak en toont steriel. Het heeft enige tijd nodig om uitnodigend te worden. Bij gebruik ontstaat een nonchalant effect, zoals plooivorming e.d. Stoffeert men echter een lederhuid op een zachte- en soepele vulling- en vering, dan zal de huid langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat erop zit. De plooivorming, die altijd ontstaat op comfortabele zitmeubelen, is in het ontwerp bewust voorzien.

Verkleuring
Voorkom verkleuring van een lederen zitmeubel door het te beschermen tegen direct zonlicht. Vooral leder met weinig afdeklagen heeft de neiging om bij sterk zonlicht te verkleuren.

Soorten meubelleder en het onderhoud


Gedekverfd leder
Deze lederkwaliteit is voorzien van een dekkende gepigmenteerde finishlaag. Hierdoor zijn natuurlijke oneffenheden minder duidelijk te zien en heeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals fel zonlicht.

Semi-aniline leder
Deze lederkwaliteit wordt na het kleuren voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor zeer praktisch in het gebruik. Bij deze leersoort zijn de natuurlijke kenmerken goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd.

Vol-aniline leder
Deze ledersoort is voorzien van een licht transparante finishlaag. Daardoor heeft het een prachtige natuurlijke uitstraling en voelt zeer comfortabel aan. Structuur en kleurverschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Deze kwaliteit is gevoeliger voor vuil, vet en vocht. Behandel en bescherm hem direct hiertegen met de Leathergard protection cr?me. Voorkom directe of eenzijdige bestraling door zonlicht. Vol-aniline leder is een leersoort voor de echte kenners die ook aanvaarden dat deze leersoort veel nazorg vraagt.

Onderhoud voor bovengenoemde lederkwaliteiten
De eigenschappen van lederen meubelen en het onderhoud ervan worden in hoofdzaak bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag. Voor het dagelijks onderhoud is regelmatig afnemen met een schone vochtige doek prima (gebruik hiervoor ontkalkt water). U ontvangt bij aankoop een ‘starterset’ (Leathergard) of u kunt kiezen voor de Protexx vlekbeschermer?. Onze verkoopadviseurs kunnen u hierover alles vertellen. Leathergard heeft, na te zijn aangebracht, een dieptewerking en geeft uw lederen meubel een onzichtbare beschermlaag. Het middel is zowel geschikt voor gedekverfd en semi-aniline leder als ook voor vol aniline leder. Het beste resultaat verkrijgt u door de Leathergard direct na levering aan te brengen, zodat bijvoorbeeld vuil nauwelijks kan worden opgenomen. Zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft dient u deze behandeling minimaal drie keer per jaar te herhalen om het leder in goede conditie te houden. Lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing.

Gebruiksaanwijzing Leathergard

Nieuw leder
Leathergard aanbrengen door middel van het onderhoudsdoekje. Verbruik circa 15 ml per zitplaats.

Gebruikt leder
Het meubel eerst grondig reinigen met Leathercleaner. Gebruik hiervoor een sponsje, waarop u wat Leatherclean doet. Door een knijpende beweging te maken ontstaat schuim. Maak hiermee zonder druk uit te oefenen met een draaiende beweging het leder schoon. Droog hierna het leder af met een tissue of keukenpapier. Gereinigde vlakken circa 30 minuten laten drogen, hierna Leathergard aanbrengen met het onderhoudsdoekje. Na circa 30 minuten droogtijd heeft uw zitmeubel een onzichtbare bescherming tegen vet, vocht en andere invloeden van buitenaf.

Nubuckleder
Bij nubuckleder wordt het leder aan de nerfzijde geschuurd. Door deze behandeling voelt het leder fluweelzacht aan. Nubuckleder is door en door geverfd en is vaak enigszins vuil en vlekwerend gemaakt. De patina die het nubuckleder krijgt bij het ouder worden, maakt de uitstraling steeds mooier. Na verloop van tijd zal de vleug van het nubuck wat gaan pletten of wat glad worden. Dit is enigszins te herstellen door het nubuck op te borstelen met het daarvoor bedoelde borsteltje. Nubuck leder heeft een zeer open structuur en is minimaal behandeld zodat dit leder makkelijker vervuilt en gevoeliger is voor verkleuren.

Onderhoud Nubuckleder
De Nubuckset is een samenstelling van diverse producten voor het gehele onderhoud, reiniging en bescherming van nubuckleder. De Nubuckset bestaat uit de volgende producten:


  • Spuitbus Protexx voor leder. Beschermt tegen vuil en vlekken op basis van water, vet en olie. Protexx herstelt ook de waterafstotende eigenschappen van leder.
  • Nubuckreiniger 2 in 1. Reinigt en impregneert. Voor zware vlekken op nubuck.
  • Nubuck Cleaner (borstel). Nubuck borstel + schijfje. De nubuck borstel wordt gebruikt bij lichte, oppervlakkige vervuiling.


Gebruiksaanwijzing Nubuckset  • Spuitbus Protexx voor leder. Ondergrond moet schoon en kleurecht zijn. Test eerst op een niet in het oog vallend deel. Als de kleur afgeeft, niet behandelen. Houd de spuitbus rechtop en spuit op ca. 20 cm afstand in gelijkmatige banen. Droogtijd ca. 60 minuten. Inhoud van de bus is voldoende voor ca. 5-7 m2. Extreme overdosering vermijden. Diepe vlekken verwijderen met Nubuckreiniger 2 in 1 en eventueel borstelen met Nubuck Cleaner of schijfje.
  • Nubuck reiniger 2 in 1. Op de vlek spuiten en uitwrijven met een zachte, niet pluizende doek of zacht borstelen. Goed laten drogen. Bij niet geheel verwijderde plekken behandeling nogmaals herhalen. Test eerst op een niet in het oog vallend deel.
  • Nubuck Cleaner. Zachtjes borstelen totdat vuil verdwenen is. Eventuele hardnekkige oppervlaktevervuiling verwijderen met het schijfje. Indien nodig nabehandelen met spuitbus.Bomber/Pilote leder
Bomber/Pilote leder is een geruwde ledersoort - dikte 1,0/1,2 mm - wat een doorleeft uiterlijk heeft. In gebruik zal dit leder nog meer verouderen, zitplaatsen kunnen donkere, wat gladdere vlakken geven en de stiknaden worden meer geaccentueerd in gebruik. Bomber/Pilote leder is gevoelig voor vuil en vlekken. Bomer/Pilote leder vereist het zelfde onderhoud als nubuck leder.

Old Saddle leder
Het leer is, zoals 100 jaar geleden gebeurde, plantaardig gelooid.
Bovendien is het met de hand ingepoetst. De speciale was- vetcombinatie maakt het leer enigszins vuil- en waterafstotend. De was zorgt in het gebruik voor een constant politoer effect, waardoor het meubel steeds meer karakter zal krijgen. Insectenbeten en/of littekens zijn door de natuurlijke bewerking eigen aan dit leder.

Onderhoud Old Saddle leder
Het leer dient uitsluitend gevoed te worden met de speciale Old Saddle wax.
Old Saddle leer mag niet gereinigd worden! Ook niet met lederreiniger, omdat dan de unieke werking van de waslaag verloren gaat.

Pull Up leder
Leder met ‘Pull Up’ effect is een unieke ledersoort die de uitstraling heeft van antiekleder. Bij het vouwen van het leder trekt men de contrastkleur naar boven. Vertaald in het Engels: ‘Pull Up’. De basisgrondstof voor leder met het ‘Pull Up’ effect is rundleder. Op de lederhuid wordt een coating aangebracht die uniek is.

Onderhoud Pull Up leder
Net als andere lederkwaliteiten heeft ook dit leder regelmatig onderhoud nodig. Bewerk het leder nimmer met terpentine, tinner of een ander chemisch middel. Regelmatig met een zachte doek stof afnemen en zo nu en dan met een lichtvochtige, uitgewrongen zachte doek behandelen is voldoende voor het dagelijkse onderhoud.
Naast het dagelijks onderhoud is het sterk aan te raden het leder regelmatig te behandelen met de Wax-It set. Dit product heeft na te zijn aangebracht een dieptewerking en geeft uw lederen meubel een onzichtbare beschermlaag. Nadelige invloeden van buitenaf zoals vuil, vet, vocht en alcoholvlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd. U dient de behandeling minimaal twee keer per jaar uit te voeren.

Gebruiksaanwijzing Wax-It set

Nieuw leder
Wax-it aanbrengen door middel van het onderhoudsdoekje. Verbruik circa 15 ml per zitplaats.

Gebruikt leder
Het meubel eerst grondig reinigen met de clean-it. Gebruik hiervoor een sponsje waarop u wat cleaner aanbrengt. Door een knijpende beweging te maken ontstaat schuim. Maak hiermee zonder druk uit te oefenen met een draaiende beweging het leder schoon. Droog hierna het leder met een tissue of keukenpapier. Gereinigde vlakken circa 30 minuten laten drogen, hierna wax-it aanbrengen met het onderhoudsdoekje. Na circa 30 minuten droogtijd heeft uw zitmeubel een onzichtbare bescherming tegen vet, vocht en andere invloeden van buitenaf.

Bijwerken van krasjes
Ook leder met ‘Pull Up’ effect kan beschadigen. Een krasje kan men weer doen wegtrekken door het leder op te wrijven. Een nog betere methode is ter plekke van de kras het leder op te warmen met een föhn.

Schapenleder
Schapenleder heeft inclusief snijafval een grootte van maximaal 1 vierkante meter per huid. Runderleder echter heeft een grote van 5 ? 6 vierkante meter. De ongeschuurde en ongekleurde schapenlederhuid heeft natuurlijke beschadigingen zoals littekens en insektenbeten en is verschillend van dikte. Juist deze onvolmaaktheden dragen bij aan de ruige natuurlijke en briljante uitstraling van schapenleder. Omdat natuurlijk gelooid schapenleder zo dik en hard is wordt het in natte toestand verwerkt, met als gevolg dat rondingen door rek van de huid zeer mooi vallen. Na natuurlijke droging trekt de huid glad. Daarna wordt het gehele meubel met natuurvriendelijke waterbeits, die diep in de huid doordringen, gekleurd en afgewerkt met blanke was.

Onderhoud Schapenleder
Om het schapenleder in optimale conditie te houden leveren wij er 2 producten bij. Voor het onderhoud: een potje blanke was om het leder soepel te houden. Voor het bijwerken van beschadigingen: een flesje bruine kleurbeits, om eventuele beschadigingen of verkleuringen bij te werken. Deze na twee uur drogen opwrijven. Na behandeling van de bruine kleurbeits met de blanke was nabehandelen.

Geolied leder
Geolied leder is een leder dat in het vat door en door is geverfd. De natuurlijke oorsprong van het leder is goed zichtbaar. Littekens van bijvoorbeeld insectenbeten kunnen zichtbaar zijn. Het leder ademt volledig en is daardoor aangenaam warm. Het leder voelt wat vettig aan.
Dit iets glanzende leder verdraagt geen zonlicht.

Onderhoud Geolied leder
Het leder kan regelmatig afgestoft worden met een zachte, droge doek.
Verder raden wij aan om het leder circa 2 maal per jaar te behandelen met Wax it.

Saddle leder
Saddle leder is een aniline leder. Aniline-verf dringt diep door in de pori?n van het leder, zonder de oppervlakte van de huid te veranderen of af te dekken. De uiteenlopende structuur van elke afzonderlijke huid blijft behouden en ook kleurverschillen zijn onvermijdelijk. Alle natuurlijke kenmerken zoals mestvlekken, insectenbeten, huidverwondingen, nekstrepen en dergelijke blijven zichtbaar.
Dit leder verdraagt geen zon. Bescherm het leder hiertegen.

Onderhoud Saddle leder
Dagelijks vuil kunt u afnemen met een zachte droge doek.
1 � 2 maal per jaar kunt u het leder afnemen met alleen gekookt, lauw water.
Hierna goed laten drogen.
Verder raden wij aan om het leder circa 2 maal per jaar te behandelen met Leather Protection.

Alles over meubelstoffen

Algemeen
Een nieuw gestoffeerd zitmeubel is in het begin nog strak en toont steriel. Het heeft enige tijd nodig om uitnodigend te worden. Bij gebruik ontstaat een nonchalant effect, zoals plooivorming e.d. Stoffeert men echter op een zachte- en soepele vulling- en vering, dan zal de stof langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat erop zit. De plooivorming, die altijd ontstaat op comfortabele zitmeubelen, is in het ontwerp bewust voorzien. Plooivorming en het verminderen van de hardheid van de vullingen zijn geen redenen om aan de kwaliteit van een meubel te twijfelen.


Soorten meubelstoffen en het onderhoud


Platweefsel (jacquard geweven stoffen)
In deze stoffen worden dikwijls verschillende soorten garens (viscose, katoen, polyester) door elkaar verwerkt wat dan samen met de weeftechniek het zicht en de uiteindelijke sterkte van de stof zullen bepalen. Bij deze stoffen kan, afhankelijk van de samenstelling, pilling of pluisvorming optreden. De pluisjes doen echter geen afbreuk aan de kwaliteit van de stof en zullen dan ook na een bepaalde gebruiksduur weer vanzelf verdwijnen.

Onderhoud Platweefsel (jacquard geweven stoffen)
Wekelijkse stofzuigbeurt met de zachte borstel. Verwijderen van vlekken: zie de vlekkentabel in dit informatiemagazine.

Veloursstoffen algemeen
De poolstoffen kunnen afhankelijk van de samenstelling van de vezeluiteinden onderverdeeld worden. Shading of pletting is een optisch effect dat kan voorkomen. Maar dat doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van de stof. De druk en lichaamswarmte kunnen zogenaamde schijnvlekken veroorzaken. Deze vlekken kunnen verwijderd worden door er ’s nachts een vochtige doek overheen te leggen en de stof naderhand in de poolrichting te borstelen.

Synthetisch velours
De vezeluiteinden zijn 100% synthetisch. Dit velours is bijzonder slijtvast en gemakkelijk in onderhoud.
Onderhoud: zie platweefsel

Mohair velours
De pool bestaat uit 70 tot 100% uit mohair. Dit natuurproduct is antistatisch, sterk en bijzonder veerkrachtig. Bijzondere kenmerken zijn eventuele knoopjes die ontstaan tijdens het spinnen en weven en een paar zogenaamde zwarte haren die tijdens het verven geen kleur opnemen.

Onderhoud Mohair velours
Regelmatig met een harde kleerborstel borstelen in de richting van de vleug en wekelijks een stofzuigbeurt met de speciale borstel. De mohair velours kunt u opfrissen met een vochtige zeem (steeds wrijven in de poolrichting). Verwijderen van vlekken zie: de vlekkentabel in dit informatiemagazine.

Katoenen velours
Ondanks zijn niet-veerkrachtige pool vertoont deze velours, mede door de dichte weving en korte poolhoogte, weinig neiging tot pletting. Ze is warmte-isolerend en voelt bijzonder prettig aan. Zowel de kleurechtheid als de vuilafstotende eigenschappen zijn wat minder dan bij de andere veloursstoffen. Een regelmatig onderhoud is dus zeker geboden.

Onderhoud Katoenen velours
Wekelijkse stofzuigbeurt met de zachte borstel. Opfrissen kan door met een licht bevochtigde zeem in de poolrichting te vegen. Vlekken mogen nooit met vloeibare middelen behandeld worden. Droog schoonmaken is echter wel mogelijk.

Flock-print
Deze stof wordt gekenmerkt door de uitzonderlijke waarde voor de slijtageweerstand en de wrijf- en kleurechtheid. Het is bedoeld als een imitatiefluweel en wordt bekomen door het verlijmen van polyamidevezels op een geweven onderdoek. Druk en lichaamswarmte kunnen zogenaamde schijnvlekken veroorzaken.

Onderhoud Flock-print
Wekelijkse stofzuigbeurt met zachte borstel. Vlekken mogen nooit behandeld worden met vluchtige oplosmiddelen. Thinner, aceton e.d. lost de lijm op zodat de pool zal loskomen.

Chenille
Deze stoffen worden vervaardigd op het jacquard weefgetouw. Om deze stoffen een rijkere uitstraling te geven worden poolgarens van chenille toegevoegd. De poolgarens staan in alle willekeurige richtingen. Shading of pletting is een optisch effect dat kan voorkomen maar zeker geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de stof. De druk en lichaamswarmte kunnen zogenaamde schijnvlekken veroorzaken. Chenille stoffen kunnen gevoeliger zijn voor vuil en vlekken.
Onderhoud: zie platweefsel.

Boucl?
Dit stoftype heeft bijna dezelfde uitstraling als chenille stoffen. Er wordt echter een andere weeftechniek gebruikt. Hierdoor herstelt deze stof zich sneller van pletten en is de slijtweerstand groter. Net als chenille stoffen kunnen boucl? stoffen gevoelig zijn voor vuil en vlekken. Het is daarom aan te raden deze met Protexx te behandelen.
Onderhoud: zie platweefsel.

Ultra microvezel
Als basis wordt een geweven of gebreid gronddoek gebruikt. Op dit gronddoek wordt vervolgens een synthetische ‘non woven’ laag geperst. Het typische uiterlijk van microvezelstof wordt verkregen door losse vezels op de stof te strooien en deze door persing op de stof te verankeren. Deze stof blijft op zijn mooist als hij regelmatig geborsteld wordt.
Onderhoud: zie platweefsel.